De ce aikido?

De ce aikido?
by

Daca vrei sa cauti ceva despre aikido pe internet o sa ai surpriza sa gasesti 8. 830. 000 de pareri despre acest subiect. Calea armoniei cu ki-ul universal, Arta Pacii, Zen in miscare, suprema Arta Martiala, Yoga in miscare sint doar citeva dintre ele.

Aikido te face mai bun ca individ din toate punctele de vedere, atit fizic cit si psihic. Nu exista competitie si nu ne luptam cu partenerii nostrii pentru a invinge sau a pierde. Practicantii isi corecteaza unul altuia punctele slabe si isi slefuiesc unul altuia caractelele.

Singurul adversar pe care il ai in evolutia ta esti tu. Inveti sa te cunosti pe tine si sa corectezi ceea ce nu este bine. Aikido este ceva personal , o cale pe care sa mergi cit traiesti. Este un mod de viata. Te invata sa gindesti pozitiv, sa fi relaxat, impartial si sa respecti eticheta.

Unul din motivele pentru care ar trebui sa se practice aikido este si accesibilitatea lui. Poate fi practicat de oricine. Nu conteaza virsta, religia sau culoarea pielii si nu are contra-indicatii medicale.
Traim o perioada in care oamenii sustin ca nu au timp pentru ei si apeleaza din ce in ce mai des la medicamente ca sa rezolve cit mai repede o problema minora de sanatate care apare. Nu dormi, pastile, curge nasul, pastile, oboseala, pastile, circulatie periferica prosta, pastile, maninci prea mult, evident pastile de slabit, esti prea slab, pastile de ingrasat, pastile pentru stomac, git, urechi si in curind pentru orice.

Organismul nostru nu mai este lasat sa-si rezolve singur micile probleme, iar creierul il folosim numai pentru lucruri foarte importante. Nu mai avem timp sa dam Buna ziua, sa multumim sau sa folosim expresia te rog frumos.

Aikido trebuie privit ca un puzzell in care toate piesele sint importante. Meditatia ki, exercitiile de sanatate, respiratia ki, kata, taigi, exercitiile de dezvoltare a ki-ului, tehnicile de aikido, kiatsu si altele nu reprezinta decit putin din ce inseamna el, 50%, restul este eticheta si respectul fata de arta.

Am fost intrebat daca in sala la mine s-au intimplat minuni? Prima la care m-am gindit a fost acea cu elevele care practicau de 3-4 ani si aveau dioptri destul de mari.

Acum nu mai poarta ochelari. Au lentile de contact. Elevii foarte puternici si duri au invatat sa-si controleze forta si o mare parte din agresivitatea pe care o aveau la inceput, a disparut. Cei timizi au devenit plini de viata si mult mai stapini pe fortele proprii.

Primul lucru pe care il auzi cind intri intr-o sala de aikido este: Nu mai calca pe parchet descult si apoi pe saltea ca noi punem fata! Dupa asta incepi sa inveti sa stai drept, sa te asezi pe scaun , sa respiri, sa mergi, sa dormi, sa conduci, sa stai la birou, sa maninci. Orice poate sa fie aikido, chiar si sa bei o bere. Daca faci corect aceste lucruri corpul tau o sa fie mai relaxat, o sa existe o mai buna circulatie a sangelui prin corp si un mod de a respira mai eficient, de aici o mai buna oxigenare a intregului corp si implicit o stare buna. Asta ar insemna o buna circulatie a ki-ului prin corpul tau.

Exista o adevarata literatura de specialitate legata de modul in care se prepara aripioarele picante. Cite feluri de ulei sa folosesti, in ce proportii sa le amesteci si la ce temperatura dau gustul ideal. Nu mai vorbim de condimentele folosite. Oricit ai citi pina cind nu gusti un fel de mincare nu poti sa-ti dai seama din carti despre ce e vorba. Poate iti faci o idee dar cel mai adesea e gresita.

La fel si in aikido, poti sa-ti strici ochii citind, pina cind nu practici doar crezi ca sti ceva despre el.

Sensei Petre Pepel 5 dan

Share

Recommended Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *